Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλά πράγματα άλλαξαν στη ζωή μας δραστικά. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η μορφή εργασίας. Υπό τον φόβο της υπερμετάδοσης του ιού, τα κράτη θεσμοθέτησαν την επιβεβλημένη βάσει συγκυριών ανάγκη τηλεργασίας. Αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πήραν ανάλογες πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να προστατέψουν τους εργαζόμενούς τους και αφετέρου να συνεχιστεί ομαλά η ροή των εργασιών.

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Η τηλεργασία μπορεί να ήρθε ως μια συνέπεια της πανδημίας του COVID-19, όπως όμως όλα δείχνουν έχει έρθει στη ζωή μας για να μείνει. Σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες. Τα μειωμένα έξοδα μετακινήσεων, οι κερδισμένες ώρες  (πολύτιμος χρόνος χάνεται καθημερινά κατά τις μετακινήσεις, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου), η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η δυνατότητα να είναι κανείς πιο κοντά στην οικογένειά του κ.λ.π.

Ωστόσο, όπως είναι λογικό, μια τέτοια ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητα, δεν ήρθε χωρίς δυσκολίες. Πολλοί άνθρωποι βρήκαν αυτή τη μετάβαση δυσάρεστη, ενώ άλλοι άρχισαν να νιώθουν πως η μετατροπή της κατοικίας τους σε χώρο εργασίας έγινε απότομα και χωρίς να προλάβουν να επεξεργαστούν αυτή την εξέλιξη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης αναδείχθηκε ότι σχεδόν τα 2/3 των ανθρώπων που εργάζονταν από το σπίτι είχαν συναισθήματα απομόνωσης ή μοναξιάς, τουλάχιστον κάποιες φορές, ενώ το 17% ένιωθε έτσι συνεχώς.

Η «επιστροφή στο σπίτι» και η μεταφορά των εργασιακών δραστηριοτήτων εντός του, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και χρειάζεται προσπάθεια ώστε να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται. Παρακάτω, σας παραθέτουμε μερικές ιδέες για να κάνετε τον χώρο σας πιο φιλικό και λειτουργικό, βελτιώνοντας τη διάθεση αλλά και την απόδοσή σας.

Βρείτε το κατάλληλο σημείο

Πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας με εργασία από το σπίτι, είναι μείζονος σημασίας να βρείτε ένα σημείο στο σπίτι, στο οποίο θα έχετε τη λιγότερη όχληση, ώστε να μπορείτε να δουλέψετε απρόσκοπτα. Αποφύγετε για παράδειγμα το δωμάτιο όπου το παράθυρο βλέπει σε δρόμο με υψηλή κίνηση και επομένως έχει περισσότερους θορύβους. Εάν οι επιλογές σας είναι περιορισμένες ή δεν έχετε κάποιον δικό σας χώρο, τότε προσπαθήστε να επιλέξετε ένα σημείο, το οποίο χρησιμοποιείται λιγότερο από τους υπόλοιπους που διαμένουν μαζί σας.

TipΔημιουργήστε ένα αυτοσχέδιο διαχωριστικό από ύφασμα, για να είναι πιο ξεκάθαρα τα όρια του γραφείου σας και φορέστε ακουστικά, βάζοντας μουσική ambient ώστε να συγκεντρωθείτε καλύτερα.

Τακτοποιήστε το γραφείο σας

Ένας προσεγμένος χώρος και εν προκειμένω ένα τακτοποιημένο γραφείο, μπορεί να αποδειχτεί σπουδαίος σύμμαχος στην καθημερινή σας «μάχη» με τα deadlines! Πιθανότατα να έχετε ακουστά τη λέξη “decluttering”, που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τη διαδικασία καθαρισμού του χώρου μας από άχρηστα πράγματα ή αντικείμενα που βρίσκονται για καιρό σε αχρηστία. Φροντίστε να έχετε στο γραφείο σας τα απαραίτητα εργαλεία της δουλειάς και επιλέξτε να έχετε δίπλα σας μόνο αντικείμενα που διευκολύνουν τις εργασίες σας σε αυτό ή που βοηθούν τη συγκέντρωσή σας.

Tip: Ξεκαθαρίστε παλιά περιοδικά που έχουν δημιουργήσει στοίβα στο γραφείο σας και τοποθετήστε μια μικρή ραφιέρα, ώστε να αποθηκεύετε εκεί ό,τι είναι απαραίτητο.

Φως και αέρας στην υπηρεσία σας

Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ένωσης για τον Πνεύμονα, «ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να δημιουργήσει υψηλά επίπεδα υγρασίας, άσχημες μυρωδιές, αέρια, σκόνη και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Για να διατηρείται ο αέρας ασφαλής στους εσωτερικούς χώρους, απαιτείται φρέσκος εξωτερικός αέρας, ώστε να αραιωθούν αυτοί οι εσωτερικοί ρύποι». Ως εκ τούτου, έχει μεγάλη σημασία να ανοίγετε τα παράθυρά σας πριν το ξεκίνημα της ημέρας σας, για να εισέρχεται καθαρός αέρας στον χώρο. Εάν διαθέτετε ανοιγοανακλινόμενα παράθυρα, μπορείτε – εφόσον ο καιρός το επιτρέπει – να τα λειτουργείτε σε ανάκλιση, αφήνοντας τον καθαρό αέρα να εισέρχεται για περισσότερη ώρα.

Παράλληλα, φροντίστε να μην εμποδίζετε το φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο σας. Ανοίξτε τις κουρτίνες ή εναλλακτικά τοποθετήστε κουρτίνες υψηλότερης διαφάνειας. Αν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθήστε να εργαστείτε στον χώρο του σπιτιού με τα μεγαλύτερα ανοίγματα παραθύρων και εκμεταλλευθείτε το φως, ελαχιστοποιώντας τη χρήση του τεχνητού φωτισμού.

TipΤοποθετήστε στόρια ή πάνελ σκίασης ανοιχτού χρώματος στα παράθυρά σας, για να ρυθμίζετε όπως επιθυμείτε τη φωτεινότητα στον χώρο εργασίας σας.

Τηλεργασία με παρέα τα… φυτά σας

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να μεταμορφώσουν τον χώρο εργασίας σας και να τον κάνουν φιλικότερο. Σε μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Reading, τα συμπεράσματα για τα οφέλη των φυτών σε κλειστούς χώρους ήταν ενθαρρυντικά, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως «τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αποτελέσουν ένα απλό και οικονομικό τρόπο για να αντιμετωπίσει κάποιος την ξηρή ατμόσφαιρα […], ενώ παρέχουν ταυτόχρονα και άλλα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία».

Τοποθετήστε μια ή περισσότερες γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου στο δωμάτιο, όπου εργάζεστε. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι ο χώρος έχει γίνει πολύ πιο ελκυστικός, καθώς τα φυτά αποτελούν τόσο μια επιλογή διακόσμησης, όσο και έναν παράγοντα βελτίωσης του αέρα.

TipΒελτιώστε την αισθητική του γραφείου σας, τοποθετώντας σε αυτό ένα γλαστράκι με το αγαπημένο σας είδος φυτού.

Φέρτε την τηλεργασία στα μέτρα σας

Η πανδημία του COVID-19 έχει ανατρέψει πολλές από τις σταθερές της μέχρι πρότινος ζωής μας. Παρά τα δυσάρεστα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης, η εδραίωση της εργασίας από το σπίτι, αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τους χώρους εργασίας και μακροπρόθεσμα ίσως αποδειχτεί μια θετική αλλαγή για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους.

Διαμορφώνοντας τον χώρο του σπιτιού σας με τρόπο που να ευνοεί την ηρεμία, τη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση, μπορείτε να είστε πιο παραγωγικοί και το σημαντικότερο, πιο ισορροπημένοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας. Δοκιμάστε κάποια από τα παραπάνω tips και βελτιώστε την καθημερινότητά σας!

Πηγή: alumil.com