Το φυσικό φως είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την υγεία, την ευεξία και γενικότερα την καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε φυσικό φως (όταν φυσικά δεν μιλάμε για άμεση ή μεγάλης διάρκειας έκθεση, όπου εκεί χρειάζεται αντίστοιχη αντιηλιακή προστασία) μπορεί να επιδράσει θετικά, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία, ενώ είναι βέβαιο πως αναδεικνύει το εσωτερικό του χώρου μας, υπογραμμίζοντας την αισθητική του.

Η θετική επίδραση στους ανθρώπους

Μια από τις γνωστότερες θετικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός για τον άνθρωπο είναι μέσω της Βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με την καλή υγεία των οστών, καθώς και με τη γενικότερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, το δέρμα μας παράγει τη συγκεκριμένη βιταμίνη, που είναι σημαντική για πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού μας. Πέρα όμως από την επίδραση του φωτός στο σώμα, υφίσταται η συσχέτισή του με την ευεξία και τη διάθεσή μας. Το ηλιακό φως βοηθά στην αύξηση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παίζει ρόλο κλειδί, μεταξύ άλλων, στην ισορροπία της διάθεσης, της όρεξης και της μνήμης. Ως εκ τούτου, τα υψηλότερα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό λειτουργούν υπέρ μας, ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το φυσικό φως στο εσωτερικό του χώρου μας, δύναται να συμβάλει στη μείωση του στρες, βοηθώντας μας να βρούμε ηρεμία και ισορροπία.

Minimal κουφώματα, υψηλή αισθητική & εξοικονόμηση ενέργειας

Τα μεγάλα ανοίγματα στα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες με λεπτό πλαίσιο και γενικότερα η επιλογή κουφωμάτων που βοηθούν το φως να εισέρχεται ανεμπόδιστα, μπορούν να προσδώσουν υψηλή αισθητική αξία στον χώρο μας και να αναδείξουν σχεδιαστικές λεπτομέρειες που ειδάλλως θα περνούσαν απαρατήρητες.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική τάση επιτάσσει λιτό σχεδιασμό με minimal κατασκευές που επιτρέπουν στο φως να διαχέεται και να «αγκαλιάζει» τους χώρους. Επίσης, το φυσικό φως αναδεικνύει πολύ καλύτερα τα χρώματα. Αν ο χώρος σας διαθέτει ιδιαίτερα χρώματα σε τοιχοποιία ή κουρτίνες, τότε φροντίστε να διευκολύνετε την είσοδο στις ακτίνες του ήλιου, καθώς θα αναδείξουν εξαίσια τη χρωματική παλέτα του εσωτερικού.

Αν διαθέτετε φυτά εσωτερικού χώρου, τότε το ηλιακό φως είναι σίγουρο ότι θα τα ωφελήσει (ανάλογα με το φυτό διαφέρει και η ποσότητα φωτός που χρειάζεται), ενώ εμμέσως θα κάνει καλό και σε εσάς, μιας και ένας χώρος με υγιή και καλοδιατηρημένα φυτά προσδίδει μια πολύτιμη αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το οικολογικό σκέλος της «εξίσωσης». Η «εκμετάλλευση» του φυσικού φωτός, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που είναι μειωμένο, συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, ακολουθείτε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πρακτική, ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χρήματα. Ειδικά σε μια περίοδο γενικευμένης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε, κάθε τρόπος μείωσης των θερμικών απωλειών είναι ευπρόσδεκτος!

Φως και εργασία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς θέλει να ζούμε και να εργαζόμαστε για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους, ενίοτε με μειωμένη πρόσβαση σε φυσικό φως. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη να διαμορφώνουμε τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του ηλιακού φωτός. Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, το φυσικό φως σε εργασιακούς χώρους βελτιώνει τη διάθεση των εργαζομένων, ενώ συμβάλλει ακόμη και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Επίσης, επειδή η ισορροπημένη έκθεση σχετίζεται και με την καλύτερη ποιότητα ύπνου, οι εργαζόμενοι που επωφελούνται από αυτό είναι πιο αποδοτικοί και ξεκούραστοι στην καθημερινότητά τους. Όσο για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Εδώ τα αποτελέσματα της αύξησης του φυσικού φωτός είναι άμεσα και καθοριστικά. Όπως αποτυπώνεται στον Οδηγό που δημοσίευσε το Carbon Trust«o φωτισμός αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόστος σε ένα γραφείο και μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας με προσεκτική εξέταση του εξοπλισμού, της συντήρησης και των συνηθειών του προσωπικού». Με την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού, τη ρύθμισή του μέσα από συστήματα σκίασης για καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτοματοποιήσεις σε σχέση με τον τεχνητό φωτισμό (αυτόματο σβήσιμο φώτων μετά το πέρας συγκεκριμένης ώρας κ.λ.π.), τα οικονομικά και οικολογικά οφέλη σε βάθος χρόνου είναι σημαντικά. Παράλληλα, τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε καθεστώς τηλεργασίας, η διαμόρφωση της κατοικίας μας θα παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ώστε να αξιοποιούμε στο έπακρο το ηλιακό φως.

Το φυσικό φως είναι το μέλλον

Ο βιώσιμος τρόπος ζωής, που βασίζεται στις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος με επίκεντρό του τη φύση και τον άνθρωπο, έχει ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του το φυσικό φως και την ένταξή του σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως η έξυπνη χρήση του φυσικού φωτισμού έχει ευεργετικά αποτελέσματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, το φυσικό φως έχει επανέλθει δυναμικά στις διεθνείς συζητήσεις που σχετίζονται με την επίδρασή του στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άλλωστε, όπως είχε γράψει και ο Victor Hugo: “To love beauty is to see light”!

Πηγή: alumil.com